
 

BOARD OF REGENTS 
BRIEFING PAPER 

HANDBOOK REVISION:  COMMUNITY COLLEGE COURSE PREFIXES 
 

BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
Title 4, Chapter 14, Section 14.6 of Board policy currently provides that community colleges may 
utilize a B-suffix for course numbers to alert students that the course may be non-transferable for a 
NSHE baccalaureate degree.  This particular provision was added to Board policy in June 2006 
following a complete review of the section of Board policy governing transfer and articulation.  This 
provision allows the campuses the discretion to use a B-designator as is appropriate at each campus.   
 
As the aforementioned provision was added to Board policy, Title 4, Chapter 14, Section 17 that also 
governs community college course prefixes was not revised to align to with the new policy.  Staff 
recommends correction of Title 4, Chapter 14, Section 17 for consistency. 
 
 
SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 
Revise Title 4, Chapter 14, Section 17 to align with other provisions of Board policy (see attached 
policy proposal). 
 
 
IMPETUS (WHY NOW?): 
It was recently discovered that Title 4, Chapter 14, Section 14 and Section 17 are in conflict. 
 
 
BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 
♦ The proposed revision will ensure that Board policy is consistent throughout the Handbook. 
♦ The revision will give community colleges the discretion to utilize a B-designator for course 

numbering as is appropriate at each campus. 
 
 
POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
♦ Community colleges should be required to uniformly utilize a B-designator for non-transferable courses. 
 
 
 
ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
♦ Mandate the use of B-designators by community colleges. 
 
 
COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 

 Consistent With Current Board Policy:   Title #_____   Chapter #_____   Section #_______ 
X     Amends Current Board Policy:     Title 4, Chapter 14, Section 17 

 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section #_______ 
 Other:________________________________________________________________________ 
 Fiscal Impact:        Yes_____      No___X__ 

          Explain:____________________________________________________________ 
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POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 14, SECTION 17 

Community College Course Prefixes 
 

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 
 

 
 
 
Section 17.   Community College Course Prefixes  
 
1. It is the intent of the Board of Regents that all community college transfer courses follow a 

statewide system of course designation.  Although not encouraged, exceptions to this policy are 
permitted.  Any exceptions must be reported to the Vice Chancellor for Academic and Student 
Affairs for information. (B/R 12/02)  

 
2. Letter designators indicating the transfer value of a course shall continue to be used by the 

System in course schedules, catalogs, transfer guides, and official student transcripts, with the 
exception of the B designator, which shall not be required to appear on official student 
transcripts.  [The B designator shall be used for courses designated non-transferable from a 
community college to a university.] (B/R 12/04) 
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