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CTE Program Completers 

 
BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
Under current Board policy (Title 4, Chapter 16, Section 8), high school juniors and seniors identified as 
Vocational Program Completers may be admitted and enroll in three or more credits per semester, based on 
written, articulated program agreements with designated school districts. For these juniors and seniors only, 
college credit may also be given for career and technical courses previously completed in the freshman or 
sophomore year of high school. 
 
Tech prep originated over twenty years ago as a means to bridge the Career and Technical Education (CTE) 
coursework across secondary and postsecondary education. The first model proposed was known as the 2+2 
model, where students would take aligned CTE coursework during the 11th and 12th grades in high school and 
two years in a community college, all leading to an associate degree. One original name was Technical 
Preparation Associate Degree Program. A key component of the Tech Prep program is the articulated credit; 
articulated credit is college credit earned for coursework taught at the high school level. 
 
In 2014, the Board of Regents and the State Board of Education approved a new joint policy 
statement/agreement for the CTE articulated credit that replaces earlier agreements and was developed by a 
statewide steering committee that included representatives of the Nevada Department of Education, school 
districts, high schools, CSN, GBC, TMCC, and WNC. Under this approved agreement, colleges develop 
articulation agreements for the CTE program (at the state level) and then designate the total number of credits a 
student may earn for completion of the program, regardless of where the student attends school. As stated in the 
agreement, high school students may earn the State Certificate of Skill Attainment and college credit by 
maintaining at least a 3.0 GPA for all units of credit applicable to the course of student for CTE, passing the 
state end-of-program technical assessment, and passing the state assessment for employability skills.   
 
Current Board policy (Title 4, Chapter 16, Section 8) does not reflect the new State Certificate of Skill Attainment 
now earned by CTE program completers, and the Academic Affairs Council recommends the attached policy 
proposal to align Board policy with the procedures under the new CTE articulated credit agreement. 
 
SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 
Amend Title 4, Chapter 16, Section 8 to provide that high school graduates identified as Career and Technical 
Education (CTE) Program Completers who have earned a State Certificate of Skill Attainment may be given 
college credits for high school work based on written, articulated program agreements with the Department of 
Education. (See the attached policy proposal.)  
 
IMPETUS (WHY NOW?): 
This change is recommended to align Board policy with the new CTE Articulated Credit statement/agreement 
approved by the Board of Regents and the State Board of Education in 2014. 
 
BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 
• The proposed revision brings Board policy into alignment with the new procedures for the CTE program 

approved under the 2014 CTE Articulated Credit statement/agreement. 
• Revising Board policy to reference the State Certificate of Skill Attainment earned by high school graduates 

who are CTE program completers will provide clear direction to students and NSHE institutions with regard 
to awarding college credit for high school work based on the written, articulated program agreements.  

 
POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
None have been presented. 
 
ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
Retain the existing language. 
 
COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 
 Consistent With Current Board Policy:   Title #_____   Chapter #_____   Section #_______ 
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X    Amends Current Board Policy:   Title # 4   Chapter # 16   Section # 8    
 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section #_______ 
 Other:________________________________________________________________________ 
 Fiscal  Impact:        Yes_____      No_X__ 
          Explain:____________________________________________________________ 
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POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 16, SECTION 8 

Early Admissions and Enrollment Policy for Secondary Students - CTE 
 

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 
 

 
Section 8. Early Admissions and Enrollment Policy for Secondary Students 
 

1. High school juniors and seniors may be admitted and may enroll in a NSHE college or 
university, subject to the approval of appropriate institution officials. 
 

2. High school [juniors and seniors] graduates identified as [Vocational] Career and 
Technical Education (CTE) Program Completers who have earned a State Certificate of 
Skill Attainment may be given college credits [admitted and enroll in three or more credits 
per semester,] for high school work based on written, articulated program agreements with 
the Department of Education [designated school districts]. This does not preclude local 
agreements between  a community college with a school or school district for granting 
college credit for 1) expanded credit programs or 2) basic CTE credits if: 
 

a)  The CTE program is approved by the State Board of Education; and  
b) A state end-of-program assessment is not available. 

 
 [For these juniors and seniors only, college credit may also be given for career and technical 
courses previously completed in the freshman or sophomore year of high school.] Grades 
for all CTE articulated credit shall be S/U.   
 

3. Students below the high school equivalent of junior level who are identified as academically 
gifted or talented by the school district and recommended by the high school principal will 
be reviewed on a case-by-case basis for enrollment status in credit courses. Otherwise, high 
school students below the junior level may enroll for zero credits in Community Services 
courses only. 
 

4. High school students who have been officially excused from compulsory school attendance 
on the condition of equivalent instruction outside the school (e.g., home school) may be 
admitted and may enroll if, on a case-by-case basis, it is determined that the student is: 

a) Equivalent to a high school junior or senior and receives approval from the 
appropriate institution official; or 

b) Equivalent to a level below a high school junior and is identified by the institution as 
academically gifted or talented. 
 

5. Each college or university may establish performance or testing standards to determine 
readiness for enrollment or admission when other criteria for admission or enrollment are 
not met. 
 

6. An NSHE institution may, on a limited basis, admit students who have been identified as 
possessing the abilities and skills necessary for advanced academic work in an alternative 
program of education for profoundly gifted and talented students that may include degree or 
non-degree options without reference to the credit limitations established elsewhere in 
Chapter 16. 
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