
BOARD OF REGENTS 
BRIEFING PAPER 

Handbook Revision, Compensated Outside Services 
 

 BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
Current Board policy provides that outside professional or scholarly service by faculty members within their 
subject matter field and for compensation is recognized as a legitimate activity unless specifically prohibited by 
the employee’s contract with the institution.  The policy further provides that an annual report regarding 
compensated outside professional or scholarly service shall be reported in aggregate form to the Board of 
Regents for review.  The report is intended also to verify that all potential conflicts of interest have been 
reviewed and approve in accordance with the Board’s policy.  As currently written, the applicability of the 
policy to full-time faculty only is unclear.  Staff recommends clarifying the policy to provide that it is applicable 
to full-time faculty only.  In addition, this proposal clarifies that compensated outside professional or scholarly 
service does not include work conducted as part of the regular duties of or the professional responsibilities of the 
faculty member, such as serving on a national review board, and if the amount of compensation, above expenses, 
is less than the monetary value of taking a half-day leave.  This revision also excludes weekend work from the 
definition of the work week for full-time faculty. 
 
 SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 
Amend Title 4, Chapter 3, Section 8 and Title 4, Chapter 11, Section 12 to provide that the general provision 
concerning compensated outside professional services and those provisions specific to DRI are applicable to full-
time faculty only and that compensated outside professional or scholarly service does not include work 
conducted as part of the regular duties of or the professional responsibilities of the faculty member, such as 
serving on a national review board..  (See attached Policy Proposal.) 
 
 
 IMPETUS (WHY NOW?): 
A recent review of the policy resulted in this recommendation to clarify the applicability of the policy to full-
time faculty members. 
 
 
 BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 
The original policy adopted by the Board of Regents concerning the reporting of aggregate data regarding 
compensated outside professional or scholarly service was intend to apply to full-time faculty.  The proposed 
policy revision will clarify that intent. 
 
 
 POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
None have been brought forward. 
 
 
 ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
Leave the policy as currently written not clarifying its applicability to full-time faculty members. 
 
 
 COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 
 Consistent With Current Board Policy:   Title #_____   Chapter #_____   Section #_______ 
X    Amends Current Board Policy:   Title 4, Chapter 3, Section 8 and Title 4, Chapter 11, Section 12 
 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section #_______ 
 Other:________________________________________________________________________ 
X    Fiscal Impact:        Yes_____      No_X____ 
          Explain:____________________________________________________________ 
 
 

 

POLICY PROPOSAL 
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TITLE 4, CHAPTER 3, SECTION 8 
Compensated Outside Profession Services - General 

 
Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 

 

 
Section 8. Compensated Outside Professional Services 
 
1. Outside professional or scholarly service by faculty members within their subject matter field 

and for compensation is recognized as a legitimate activity unless specifically prohibited by the 
employee’s contract with the institution. 

 
2. Outside professional or scholarly service as contemplated by this section shall not interfere with 

the performance of the duties of any faculty member. If taken during the faculty member’s 
standard workweek, such service shall occupy no more than one day’s equivalent time per work 
week (20%) for full-time faculty members.  Faculty members on 12-month contracts must take 
annual leave if providing outside professional or scholarly service during the standard work 
week.  For the purposes of this paragraph, annual leave is not required to be taken if the 
activity is scholarly in nature and advances the reputation of the institution, such as serving 
on a national review board, and the amount of compensation, above expenses, is less than the 
monetary value of taking a half-day leave.  

 
3. No faculty member may undertake outside professional or scholarly service that would result in 

a conflict of interest with his or her assigned duties.  Conflict of interest means any outside 
activity or interest that may adversely affect, compromise, or be incompatible with the 
obligations of an employee to the institution. 

 
4. Faculty members performing compensated outside professional or scholarly service are subject 

to the code of ethical standards of the State of Nevada (NRS 281A.400-281A.660), which 
governs the conduct of public officers and employees. 

 
5. A faculty member may not perform an official act on behalf of the institution that directly 

benefits a business or other undertaking in which he or she either has a substantial financial 
interest or is engaged as counsel, consultant, representative, agent, director, or officer. This 
prohibition is not intended to limit a faculty member’s ability to enter into a contract between a 
governmental entity, the institution, and a private entity to the extent authorized by and in 
conformity with NRS 396.255, NRS 281.221(3), NRS 281.230(3), NRS 281A.430(3), the Board 
of Regents Intellectual Property Policy (Title 4, Chapter 12, Sections 1-8), and the Board of 
Regents Conflict of Interest Policy (Title 4, Chapter 10, Section 1.7). 

 
6. For the purpose of this section, potential conflicts of interest include a faculty member’s 

involvement in transactions or decisions on behalf of an institution, in which the faculty member 
knows that benefits accrue to individuals in the faculty member’s household, persons to whom 
the faculty member is related by blood, adoption or marriage within the third degree of 
consanguinity, or persons with whom the faculty member has substantial and continuing outside 
business relationships.   

 
Relationships within the third degree of consanguinity or affinity are defined as: 

 
(a) The faculty member’s spouse, child, parent, sibling, half-sibling, or step-relatives in the 

same relationship;  
(b) The spouse of the faculty member’s child, parent, sibling, halfsibling, or step-relative; or  
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(c) The faculty member’s in-laws, aunt, uncle, niece, nephew, grandparent, grandchild, or first 
cousin. 

 
7. [Faculty] Full-time faculty members engaged in providing compensated outside professional or 

scholarly service shall provide advance notification in writing to their immediate supervisor 
about the nature of the work to be performed, the company/organization for which the work will 
be performed, and the estimated time involved. The request must be approved in advance by the 
supervisor within 10 working days. Individual requests to perform outside professional or 
scholarly service shall be considered confidential personnel documents pursuant to Title 2, 
Chapter 5, Section 5.6.2. 

 
8. When a supervisor believes that a conflict exists with obligations currently incurred or assumed 

by the institution regarding a faculty member’s consulting activities, the supervisor shall inform 
the faculty member of these concerns and negotiate a mutually acceptable course of action. If a 
mutually acceptable course of action cannot be negotiated, the appropriate vice president or vice 
chancellor, as the case may be, will hear and evaluate the evidence and render a decision, or 
appoint a review committee if necessary. The vice president or vice chancellor may require the 
faculty member to cease performance of existing obligations while the faculty member remains 
a NSHE employee. 

 
9. Faculty members performing compensated outside professional or scholarly service shall inform 

those who engage them that they are not acting in the name of the institution and that the 
institution is not a party to the contract nor liable for any actions of such faculty member. 

 
10. In negotiating for a contract for outside compensated professional or scholarly services, faculty 

members shall not use institutional stationery or forms in any manner. 
 
11. [Faculty] Full-time faculty members may make a general announcement of their availability as 

consultants but may not solicit consulting assignments. 
 
12. Faculty members working independently on their own time may obtain patents or copyrights on 

the results of their work. 
 
13. Faculty members performing compensated outside professional or scholarly service are subject 

to the Board policy on personal use of System property or resources (Title 4, Chapter 1, Section 
25). A faculty member working independently on an outside compensated contract shall not use 
NSHE facilities, equipment or personnel unless such use is authorized in advance by the 
supervisor. Reimbursement of any costs to the institution shall be in accordance with Title 4, 
Chapter 1, Section 25. 

 
14. It is the responsibility of each full-time faculty member to timely report outside compensated 

services and to certify the accuracy of the disclosures. Failure to accurately and timely disclose 
outside compensated services constitutes a basis for disciplinary action under Title 2, Chapter 6. 
Records are to be kept annually by the dean or appropriate vice president, or vice chancellor as 
the case may be, of all approved consulting activities in each department or division. 

 
15. Each NSHE institution shall publish an annual report regarding compensated outside 

professional or scholarly service completed by its full-time faculty (aggregate data) and 
approved by the institution in accordance with the provisions of this section. This report will 
verify that all potential conflicts of interest have been reviewed and approved in accordance 
with the provisions of this section. A summary of these reports will be sent to the Board of 
Regents annually. 
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POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 11, SECTION 12 
Compensated Outside Profession Services - DRI 

 
Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 

 

 
Section 12. Compensated Outside Professional Service 
 
1. Under conditions set forth below, limited professional services rendered by a Desert Research 

Institute (DRI) faculty member to organizations or individuals outside of DRI for compensation 
is recognized as a legitimate, and often desirable, activity for a faculty member. 

 
2. Outside professional or scholarly service as contemplated by this section shall not adversely affect the 

performance of the faculty member in regard to his or her obligation and duties to DRI. A faculty 
member is to perform compensated outside professional activities on his or her own time.  For the 
purposes of this section, compensated outside professional or scholarly service does not include work 
conducted as part of the regular duties of or the professional responsibilities of the faculty member, 
such as serving on a national review board. 

 
3. No faculty member may undertake outside professional or scholarly service that would result in 

a conflict of interest with his or her assigned duties. Conflict of interest means any outside 
activity or interest that may adversely affect, compromise, or be incompatible with the 
obligations of an employee to the institution. 

 
4. DRI faculty members performing compensated outside professional or scholarly service are 

subject to the code of ethical standards of the State of Nevada (Nevada Revised Statutes (NRS) 
281A.400-281A.660), which governs the conduct of public officers and employees. 

 
5. A faculty member may not perform an official act on behalf of the institution that directly 

benefits a business or other undertaking in which he or she either has a substantial financial 
interest or is engaged as counsel, consultant, representative, agent, director, or officer. This 
prohibition is not intended to limit a faculty member’s ability to enter into a contract between a 
governmental entity, the institution, and a private entity to the extent authorized by, and in 
conformity, with NRS 396.255, NRS 281.221(3), NRS 281.230(3), NRS 281A.430(3), the 
Board of Regents Intellectual Property Policy (Title 4, Chapter 12, Sections 1-8), and the Board 
of Regents Conflict of Interest Policy (Title 4, Chapter 10, Section 1.7). 

 
6. For the purpose of this section, potential conflicts of interest include a faculty member’s 

involvement in transactions or decisions on behalf of an institution, in which the faculty member 
knows that benefits accrue to individuals in the faculty member’s household, persons to whom 
the faculty member is related by blood, adoption or marriage within the third degree of 
consanguinity, or persons with whom the faculty member has substantial and continuing outside 
business relationships. 

 
Relationships within the third degree of consanguinity or affinity are defined as: 

 
(a) The faculty member’s spouse, child, parent, sibling, half-sibling, or step-relatives in the 

same relationship;  
(b) The spouse of the faculty member’s child, parent, sibling, halfsibling, or step-relative; or  
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(c) The faculty member’s in-laws, aunt, uncle, niece, nephew, grandparent, grandchild, or first 
cousin. 

 
7. A full-time faculty member engaged in providing compensated outside professional service 

shall provide advance notification in writing to his or her supervisor (the Executive Director of 
the Division or the appropriate Vice President if not in a division) of the nature of the work to 
be performed, the company/organization for which the work will be performed, and the amount 
of his or her time likely to be involved. The request must be approved in advance by the 
supervisor within 10 working days and shall indicate that the intended compensated outside 
professional service is not in conflict with any obligations currently incurred or assumed by the 
Institute. Activity in new areas not presently a regular part of the DRI efforts will not be 
considered to be in conflict even if DRI subsequently moves into such work. Individual requests 
to perform outside professional or scholarly service shall be considered confidential personnel 
documents pursuant to Title 2, Chapter 5, Section 5.6.2. 

 
8. When a supervisor believes that a conflict exists with obligations currently incurred or assumed 

by the Institute regarding a faculty member’s consulting activities, the supervisor shall inform 
the faculty member of these concerns and negotiate a mutually acceptable course of action. If a 
mutually acceptable course of action cannot be negotiated, the faculty member or the supervisor 
may request the DRI Senate to appoint a panel of three DRI professional members to hear and 
evaluate the evidence and make a recommendation to President. The President will review the 
recommendation and render a final decision.  The President may require the faculty member to 
cease performance of existing obligations while the faculty member remains a DRI employee.  

 
9. Any faculty member performing outside professional service shall inform those who engage 

him or her that they are not acting in the name of the DRI and that the DRI is neither a party to 
the contract nor liable for any actions of such faculty member. 

 
10. In negotiating for a contract or any contract activities for outside compensated professional 

service, a faculty member shall not use DRI stationery or forms in any manner. 
 

11. Faculty members performing compensated outside professional or scholarly service are subject 
to the Board policy on personal use of System property or resources (Title 4, Chapter 1, Section 
25). A faculty member working independently on an outside compensated contract shall not use 
DRI facilities, equipment or personnel not available to members of the general public unless 
such use is authorized in advance by the supervisor. Reimbursement of any added direct costs to 
DRI shall be in accordance with Title 4, Chapter 1, Section 25. 

 
12. A faculty member working independently on his or her own time may obtain patents or 

copyrights on the results of his or her work, providing DRI resources were not used in the 
preparation of the inventions or copyrighted work. 

 
13. It is the responsibility of each full-time faculty member to timely report outside compensated 

services and to certify the accuracy of the disclosures. Failure to accurately and timely disclose 
outside compensated services constitutes a basis for disciplinary action under Title 2, Chapter 6. 
Records are to be kept annually by each supervisor of all approved consulting activities. 

 
14. The Desert Research Institute shall publish an annual report regarding compensated outside 

professional or scholarly service completed by its full-time faculty (aggregate data) and 
approved by the institution in accordance with the provisions of this section. This report will 
verify that all potential conflicts of interest have been reviewed and approved in accordance 
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with the provisions of this section. A summary of these reports will be sent to the Board of 
Regents annually. 

 

(ACADEMIC, RESEARCH AND STUDENT AFFAIRS COMMITTEE  12/03/09)  Ref. ARSA-13, Page 6 of 6




