
BOARD OF REGENTS 
BRIEFING PAPER 

Agenda Item Title:  Handbook Revision, Title 4, Chapter 3, new Section 49--Fitness for Service 
Meeting Date:   September 4-5, 2014 
 

2. BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
In 2011, Vice Chancellor of Administrative and Legal Affairs Bart Patterson constituted 
the Code Review Task Force, naming representatives from each of the NSHE institutions 
to the Task Force.  The Task Force’s work was to review Code provisions and make 
recommendations for amendments and new sections.  As part of this review, it was noted 
by Task Force members that there are instances when a professional employee appears to 
be unable to perform the essential functions of the position or poses a threat to health and 
safety.  In these instances, the employee should be placed on leave pending a medical 
examination and a return to work certification.  There is currently no NSHE policy or 
procedure applicable to professional employees in such situations.  The employer shall 
pay for the cost of the initial medical examination(s).  If the medical examination 
determines that the employee is unable to perform the essential functions of the position 
or poses a significant threat to health and safety, then the employee shall remain on leave 
until he or she obtains a return to work certification from a health service provider. The 
employee is responsible for the cost of the return to work certification. 
 
3. SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 

Vice Chancellor for Legal Affairs, Brooke Nielsen requests approval of new Board of 
Regents Policy, Title 4, Ch. 3-Professional Staff, new Section 49—Fitness for Service, 
which allows the appointing authority (or designee) of a professional employee to place 
an employee on leave when the employee poses an safety threat, or due to illness or 
injury, is not able to perform the essential functions of his or her position. 

 
4. IMPETUS (WHY NOW?): 
The Task Force has completed its work on this proposed addition to the Board of Regents 
Policies.  The proposed policy has been reviewed by institution Presidents, General 
Counsels, Human Resources Advisory Council and Faculty Senate Chairs, and has been 
revised based upon input received. 
 
5. BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 

• There have been instances where a professional employee is not able to perform 
the essential functions of the position or poses an imminent threat to the health 
and safety of others. 

• In these instances, the employee either is not aware of the condition or is 
unwilling voluntarily to acknowledge it and to seek medical care. 

• In the absence of a specific policy or procedure, supervisors are uncertain as to 
the proper course of action. 

• The proposed policy will help the employee obtain appropriate medical care and 
encourages return to work. 

• The adoption of this policy will provide a reasonable process for handling these 
unusual and infrequent situations where there is a threat to health and safety of 
employees in the work place, and/or where an employee is not able to perform the 
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essential functions of the position. 
• The proposed policy protects the employee’s rights while recognizing that there 

may be situations where the employee should be placed on leave pending a return 
to work certification. 

• The proposed policy provides the following: 
o An employee may be placed on leave by the appointing authority, if the 

employee: 
 poses a significant risk of substantial harm to health and safety that 

cannot be reduced or eliminated with or without reasonable 
accommodation; and/or 

 due to known or suspected illness or injury, is unable to perform 
the essential functions of the position, with or without reasonable 
accommodation. 

o Consultation with Human Resources, institution counsel and meeting with 
the employee required before employee is placed on leave. 

o Employer may withdrawal consent to be on premises or use equipment or 
resources pending return to work. 

o Medical examination, paid for by the employer, to determine whether the 
employee is fit for service, must take place. 

o If the employee is found to be fit for service, all leave is restored and the 
employee paid for any unpaid leave taken, unless the employee caused an 
unreasonable delay. 

o Process for return to work certification; employee pays for initial return to 
work certification. 

o Confidentiality of records. 
o If the employee is found to be unfit for service, the appointing authority 

may take appropriate action which may include disciplinary action in 
accordance with NSHE policy and applicable law. 

o Determination of whether an employee is fit for service must be made 
within a reasonable time after placing the employee on leave. 

 
6. POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
None known. 
 
7. ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
Do not add this new section to the Policies. 
 
 
8. COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 
 Consistent With Current Board Policy:   Title #_____   Chapter #_____   

Section #_______ 
 Amends Current Board Policy:     Title # 4__   Chapter #_3  new Section #_49__ 
 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section 

#_______ 
Other:    
 Fiscal Impact:        Yes_____      No_X__ 
          Explain: The fiscal impact is anticipated to be minimal—less than $25,000. 
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PROPOSED REVISIONS – Board of Regents HANDBOOK 

TITLE 4, CHAPTER 3, new SECTION 49 

Fitness for Service 
 

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 
 

 

Section 49. Fitness for Service. 

 

1. Policy Statement.   

 

a. NSHE is committed to providing a safe workplace.  In order to provide a safe 

work environment, employees must be able to perform their job duties in a safe, 

secure, productive, and effective manner, and remain able to do so throughout 

the entire time they are working.  Employees who are not fit for service may 

present a safety hazard to themselves, to other employees, to students, or to the 

public.  All employees are required to report to work fit for service and able to 

perform their job duties in a safe, appropriate and effective manner.  This 

policy applies to all full-time and part-time professional employees.  This policy 

will be interpreted and applied so as to conform to applicable law, including the 

Americans with Disabilities Act, the Rehabilitation Act, HIPPA and the Family 

and Medical Leave Act. 

 

b. Definitions.  

  

i. “Fit for service” means able to perform the duties of the job in a safe, 

secure, productive, and effective manner, with or without reasonable 

accommodation. 

ii. “Health service provider” is a doctor of medicine or osteopathy, dentist, 

podiatrist, psychiatrist, clinical psychologist, optometrist, nurse 

practitioner, physician assistant, nurse-midwife, or a licensed clinical 

social worker or other health care practitioner who is authorized to 

practice in the state of Nevada or licensed in the state in which the 

health service provider resides or works. 

iii. “Essential Functions of the Position” generally includes the required 

major duties and responsibilities of the position, specific tasks associated 

with the position, and physical, mental and environmental demands of 

the position, which may be set forth in writing such as a role statement, 

position description or similar document.  

 

2. Placing an Employee on Leave and Requiring Medical Examination and Return to 

Work Certification.   

 

a. Placing an Employee on Leave.  An appointing authority or designee, after 

consultation with the institution Human Resources department and institution 

or unit counsel, may require an employee to take paid sick leave, annual leave 

or unpaid leave and require the employee to undergo a medical examination 
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and return to work certification if, based upon a written recommendation from 

the employee’s supervisor, the employee: 

 

i. Poses a significant risk of substantial harm to the health and safety 

of the employee or others that cannot be eliminated or reduced with 

or without reasonable accommodation; and/or  

ii. Due to a known or suspected illness or injury is not able to perform 

the essential functions of his or her position with or without 

reasonable accommodation. 

 

The employer will consider whether the mandatory leave also qualifies as 

Family and Medical Leave which may only be granted if the employee is 

otherwise eligible for such leave. 

 

b. Meeting with Employee and Documentation.  The employer shall document the 

reason for placing an employee on leave and shall provide the employee with a 

copy of such documentation including a copy of this policy.  The employer shall 

meet with the employee before placing him or her on leave to explain the 

reasons for the action, unless such a meeting poses a significant threat of 

substantial harm to the health or safety of the employee, his or her fellow 

employees, students or the public or unless the employee refuses to attend the 

meeting.  If the meeting is not held as provided under this subsection, the 

employer shall inform the employee in writing of the reasons the meeting was 

not held. 

 

c. Access to Premises, Equipment and Resources.  Whenever there is reasonable 

cause to believe that life, limb, property or the maintenance of order are at risk, 

the appointing authority or designee may withdraw consent for the employee to 

enter or remain on the institution premises and to use institution equipment or 

resources until the employee is returned to work following the initial medical 

examination or following a return to work certification.  The reasons for the 

withdrawal of such consent must be given to the employee in writing at the time 

of the meeting required in subsection b. above.  

 

3.  Initial Medical Examination and Return to Work Certification.   

 

a. Initial Medical Examination.  If the appointing authority places the employee 

on leave pursuant to subsection 2 above, the appointing authority or designee 

shall require the employee to undergo an initial medical examination performed 

by a health service provider selected by the employer to determine whether the 

employee: 

 

i. poses a significant risk of substantial harm to the health and safety of 

the employee or others that cannot be reduced or eliminated with or 

without reasonable accommodation; and/or  

ii. due to a known or suspected illness or injury is not able to perform 

the essential functions of his or her position with or without reasonable 

accommodation.   
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Employees are required to cooperate fully with the selected health service 

provider and must sign consent forms for both the medical examination and the 

communication of the results to the employer.  The health service provider shall 

report the results of the medical examination in writing to the employer and 

employee on a form provided by the employer.  The employer shall provide the 

health service provider with a written description of the essential functions of 

the employee’s job, as defined in subsection 1(b)(iii) above.  The final decision 

on whether a provider’s medical examination determination will be accepted 

lies with the appointing authority or designee after consultation with Human 

Resources and institution or unit counsel.  A second independent health service 

provider medical examination may be required by the employer for reasonable 

cause documented in writing.  The employer shall pay the costs of the medical 

examination(s). The determination of whether an employee is fit for service 

should be completed within a reasonable time of the employee being placed on 

leave in consideration of all of the relevant facts and circumstances. 

 

b. Return to Work Certification.  If the medical examination(s) determines that 

the employee:  i. poses a significant risk of substantial harm to the health or 

safety of the employee or others that cannot be reduced or eliminated with or 

without reasonable accommodation; and/or ii.  due to a known or suspected 

illness or injury is not able to perform the essential functions of his position 

with or without reasonable accommodation, then the employee shall not return 

to work, unless and until he or she obtains a written return to work certification 

from a health service provider on a form provided by the employer.  The 

employee must provide the health service provider the essential functions of his 

or her position as defined in subsection 1(b)(iii) above and a copy of the written 

determination(s) from the initial medical examination(s).  The final decision on 

whether a health service provider’s return to work certification will be accepted 

lies with the appointing authority or designee after consultation with Human 

Resources and institution or unit counsel. The employee is responsible for the 

cost of the return to work certification.  

  

The employer may, for reasonable cause documented in writing, require a 

second return to work certification
1
 by a health service provider, chosen and 

paid for by the employer.  The employee is required to cooperate fully with the 

selected health service provider and must sign consent forms for both the return 

to work medical examination and the communication of the results to the 

employer. If the second return to work certification concurs with the first 

certification and has delayed the employee’s return, the additional leave taken 

will be restored and/or the employee will be reimbursed for any unpaid leave.   

 

4. Fitness for Service Records.  Records created pursuant to this policy will be treated 

as confidential medical records and be kept separate from existing department and 

                                                 
1
 Note:  A second return to work certification may not be required if the employee is certified to return to 

work while in FMLA status. 
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personnel files; this information can be disclosed in accordance with the provisions 

of the Code, Title 2, Ch. 5, Sec. 5.6.  

 

5. Restoration/Payment for Leave.  If, as a result of the medical examination(s) 

provided for in subsection 3.a above, the appointing authority or designee 

concludes that the employee is fit for service, any paid leave required to be taken by 

the employee shall be restored, except as provided herein.  If unpaid leave was 

required, the employer shall pay the employee for those days of unpaid leave, 

unless the employee caused an unreasonable delay in obtaining the medical 

examination.  If the employee caused an unreasonable delay, as determined by the 

employer and documented in writing, the employee shall not be paid nor have paid 

leave restored for the period of the delay. 

 

6. Finding that the Employee is not Fit for Service.  If the appointing authority or 

designee determines that the employee is not fit for service in accordance with 

subsection 3.a above, the employer shall take appropriate action, which may 

include but is not limited to disciplinary action, in light of the particular 

circumstances, and consistent with NSHE policy and applicable law.   
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