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Handbook Revision, Community College Admission Criteria 
 

BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
The Board’s policy on community college admissions currently provides that to be admitted to a 
community college an individual must meet one of four criteria: be at least 18 years old, a high school 
graduate, a qualified high school student or a qualified international student.  Under those criteria it is 
possible that a student may be admitted on the basis of age alone without having graduated from high 
school.  The community college presidents wish to revise the policy to provide that students must have 
graduated from a high school or meet the current exceptions for qualified high school and 
international students, effective Fall 2012.  The proposed revisions further provide that for those 
students who are not high school graduates, they may be admitted under alternate criteria or test scores 
that demonstrate college readiness.  Each college will be required to establish procedures and 
requirements for such alternate admission. 
 
Note Concerning Technical Revision:  The proposed revisions specifically delete the reference to “a 
qualified high school student;” because Title 4, Chapter 16, Section 7 (Early Admissions and 
Enrollment Policy of Secondary Students) authorizes the enrollment of high school students under 
defined circumstances.  Therefore, the reference to “a qualified high school student” is removed in this 
section on admissions.  This language is not needed to allow high school students to enroll in 
community college classes if qualified.   
 
 
SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 
Amend Title 4, Chapter 16, Section 18 concerning community college admissions criteria to provide 
that for admission purposes the student must be a high school graduate or a qualified international 
student.  A student not meeting those criteria may be admitted under alternate criteria or test scores 
that demonstrate college readiness.  Each college shall establish procedures and requirements for such 
alternate admission.  (See attached Policy Proposal.) 
 
Amend Title 4, Chapter 16, Section 7 changing the term “vocational” to “career and technical” as is 
contemporary phrase typically used today. 
 
 
IMPETUS (WHY NOW?): 
This revision to community college admission criteria is brought forward at the request of the 
community college presidents. 
 
 
BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 
The proposed revisions will result in the regular admission of only students who are college-ready as 
evidenced by high school graduation or alternative criteria.  It is unfair to routinely “admit” students 
18 year old or older if they are not going to be able to succeed in remedial or college-level work, 
appearing to promise them that they can gain a certificate or degree when data indicate that the 
pathway to success is not open to them.  This does not limit a potential student from applying for 
admission to the colleges under alternate criteria or testing. 
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POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
Historically, Nevada’s community colleges have been open access institutions and have not required 
students to have graduated from high school to enroll.  The proposed revisions may be perceived to 
limit the colleges’ access mission, although that issue is addressed in the proposal’s provision that 
alternate admission criteria be developed demonstrating a student’s readiness for college. 
 
 
ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
Maintain the current policy. 
 
 
COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 

 Consistent With Current Board Policy:   Title #_____   Chapter #_____   Section #_______ 
X     Amends Current Board Policy:     Title 4, Chapter 16, Section 18 

 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section #_______ 
 Other:________________________________________________________________________ 

X     Fiscal Impact:        Yes_____      No__X___ 
          Explain:____________________________________________________________ 
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POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 16, SECTION 18 

Community College Admission – Revisions Effective Fall 2012 
 

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 
 

 
 
Section 18. Community College Admission – General Policy  
 
1. In the admission of students, community colleges shall not discriminate on the basis of a person’s 

age, disability, ethnicity, gender, national origin, race, religion, or sexual orientation.  
 
2. All applicants must qualify for admission by satisfying at least one [(1)] of the following:  

[a. at least 18 years of age;] 
[b]a. a graduate of a high school or its equivalent;  
[c. a qualified high school student;] or  
[d]b. a qualified international student.  

 
3. A student who does not meet the community college requirements for admission established in 

subsection 2 may apply to be admitted under alternate criteria or test scores that demonstrate 
college readiness.  Each college shall establish procedures and requirements for such alternate 
admission.  

 
[3]4. When admitting a student, the institution may consider the student’s standing at a previously 

attended institution, including, but not limited to, records of disciplinary action.  
 
[4]5. All applicants for admission shall complete such tests, furnish such information, and meet such 

deadlines as required by the regulations published in the admissions sections of the catalog 
governing the semester of initial enrollment. The initial semester of enrollment shall be considered 
the date of matriculation except where otherwise defined by the institution.  

 
[5]6. Admission to an NSHE community college implies general admission to the college only and 

does not constitute admission to a specific curriculum or courses that may require additional 
admission criteria, as published in the college catalog governing the semester of initial enrollment.  

 
[6]7. Programs designated as limited entry require fulfillment of selective admissions criteria as 

contained in the institutional catalog and other appropriate college documents. Continuation in 
selective admissions programs is likewise contingent upon fulfillment of conditions specified by the 
institution and contained in official institutional documents.  

 
 
EFFECTIVE FALL 2012 

3. 
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POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 16, SECTION 7 

Early Admissions and Enrollment for Secondary Students 
 

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 
 

 
 
Section 7. Early Admissions and Enrollment Policy for Secondary Students 
 
1. High school juniors and seniors may be admitted and may enroll in a NSHE college or university, 

subject to the approval of appropriate institution officials. 
 
2. High school juniors and seniors identified as career and technical program completers [Vocational 

Program Completers] may be admitted and enroll in three or more credits per semester, based on 
written, articulated program agreements with designated school districts. For these juniors and 
seniors only, college credit may also be given for career and technical courses previously completed 
in the freshman or sophomore year of high school. 
 

3. Students below the high school equivalent of junior level who are identified as academically gifted 
or talented by the school district and recommended by the high school principal will be reviewed on 
a case-by-case basis for enrollment status in credit courses.  Otherwise, high school students below 
the junior level may enroll for zero credits in Community Services courses only. 

 
4. High school students who have been officially excused from compulsory school attendance on the 

condition of equivalent instruction outside the school (e.g., home school) may be admitted and may 
enroll if, on a case-by-case basis, it is determined that the student is:  

 
a.) Equivalent to a high school junior or senior and receives approval from the appropriate 

institution official; or 
 

b.) Equivalent to a level below a high school junior and is identified by the institution as 
academically gifted or talented. 

 
5. Each college or university may establish performance or testing standards to determine readiness for 

enrollment or admission when other criteria for admission or enrollment are not met. 
 

6. An NSHE institution may, on a limited basis, admit students who have been identified as possessing 
the abilities and skills necessary for advanced academic work in an alternative program of education 
for profoundly gifted and talented students that may include degree or non-degree options without 
reference to the credit limitations established elsewhere in Chapter 16. 
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