
BOARD OF REGENTS 
BRIEFING PAPER 

HANDBOOK REVISION: Grants-in-Aid for Certain Dependents 
 
BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
Currently, Board policy provides that grants-in-aid for widows or widowers and formerly 
financially dependent children of deceased former professional staff members, or former 
professional staff members who have become totally and permanently disabled, their spouses and 
financially dependent children are available when the professional staff member died until a 
bachelor’s degree has been granted, provided that the registration period does not exceed eight 
semesters.  Further, the Board’s current policy also provides the children of deceased professional 
staff members who are eligible for a grant-in-aid are subject to the general grant-in-aid provisions 
applicable to all professional staff members (Title 4, Chapter 18, Section 5), which stipulates that a 
dependent child can only receive a grant-in-aid until age 24.   
 
While the policy specifically states that a dependent child of a deceased professional employee is 
eligible for a grant-in-aid until a bachelor’s degree is received (up to 8 semesters), it is not clear if 
the dependent child of a deceased professional employee who is over age 24 and still working 
towards a bachelor’s degree would remain eligible.  However, NSHE legal staff has indicated that 
the age provision is also applicable to the dependent children of deceased employees. 
 
During the course of a recent audit of grants-in-aid that, it came to light that all NSHE institutions 
may not be aware of this interpretation of the policy by legal staff and that across the System the 
application of the provision varies by campus.  Therefore, staff recommends clarifying the Board’s 
policy to ensure that all NSHE campuses appropriately implement the provision regarding grants-
in-aid for certain dependent children of deceased professional employees. 
 
 
SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 
Amend Title 4, Chapter 18, Section 7 to clarify that the general grant-in-aid provisions of Title 4, 
Chapter 18 are applicable to the dependent children of deceased staff members in accordance with 
the opinion of legal counsel.  (See attached Policy Proposal.) 
 
 
IMPETUS (WHY NOW?): 
It was recently brought to the attention of System staff, during the course of a recent audit of 
grants-in-aid that across the System the application of the provision concerning grants-in-aid for 
certain dependents of deceased professional staff members varies by campus.    
 
 
BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 
Revising the policy will clarify the application of the age provision to certain dependents eligible 
for grant-in-aid to the extent that it is unclear now and not being uniformly interpreted by the 
campuses. 
 
 
POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
None have been brought forward. 
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ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
Revise the policy to provide an exception for the dependent children of deceased professional 
employees so that they may receive a grant-in-aid beyond age 24 until they have been granted a 
bachelor’s degree.  Such an exception (granting benefits beyond 24) may be inconsistent with the 
Internal Revenue Code determination of "dependent" and would result in various categories of 
dependents being treated differently. 
 
 
COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 

 Consistent With Current Board Policy:   Title #_____   Chapter #_____   Section #_______ 
X     Amends Current Board Policy:     Title 4, Chapter 18, Section 7 

 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section #_______ 
 Other:________________________________________________________________________ 

X     Fiscal Impact:        Yes_____      No__X___ 
          Explain:____________________________________________________________ 
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POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 18, SECTION  
Grants-in-Aid for Certain Dependents 

 
Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 

 

 
Section 7. Grants-in-Aid, Dependents of Deceased and Disabled Faculty  
 
Grants-in-aid for widows or widowers and formerly financially dependent children of deceased 
former professional staff members, or former professional staff members who have become 
totally and permanently disabled, their spouses and financially dependent children, are available, 
under the following conditions:  
 
1. The professional staff member shall have held a valid unfulfilled "A" or "B" contract or have 

been granted sabbatical leave at the time of death or such disability.  
 
2. The spouse, widow, widower or disabled former professional staff member shall receive a 

grant-in-aid for a minimum of six semester hours until requirements for a degree subsequent 
to the one held have been completed. In no case shall such grant-in-aid for that spouse, 
widow, widower or disabled former professional staff member exceed eight semesters.  

 
3. Each and every child who qualified for grant-in-aid when the professional staff member died 

shall be eligible for a grant-in-aid [until a bachelor's degree has been granted, provided that 
the registration period does not exceed] for up to a maximum of eight semesters.  

 
4. A financially dependent child of such a disabled former professional staff member is eligible 

for grants-in-aid in the same manner as set forth in Section 5 of this Chapter.  
 
5. Each person qualifying under this section shall meet the University admission requirements 

as specified in the general catalog of current issue at the time of application. 
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