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1. Agenda Item Title:  Handbook Revision-Clarification of Military Differential 
Compensation—Title 4, Ch. 3, Sec. 17 

 
2. BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
At the June 2007 meeting the Board made permanent the temporary policy granting differential pay to 
members of the Federal Reserve Forces or the Nevada National Guard who officially receive orders to 
serve.  The temporary policy must be codified in the Board of Regents Handbook in Title 4, Ch. 3, Sec. 17 
and a minor amendment of the current language in the Handbook is needed.   Subsection 1of the current 
policy must cross-reference the policy on military differential pay in the new Subsection 5 to clarify that 
after the initial 15 days of regular compensation, the staff member will receive the differential 
compensation. 
 
 
3. SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 
Amend Title 4, Chapter 3, Section 17, Military Leave, by inserting the military differential compensation 
policy from the Procedures and Guidelines Manual.  Amend Subsection 1 to cross-reference the policy on 
military differential pay. 
 
 
4. IMPETUS (WHY NOW?): 
The Board made the differential compensation policy permanent in June 2007, but this clarification is still 
needed. 
 
 
5. BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 

• The military differential compensation policy was made permanent by the Board at its June 2007 
meeting. 

• The existing policy needed to be clarified to insure that professional staff on “military leave 
without pay” after they serve the initial fully compensated 15 working days, will receive the 
differential pay. 

 
 
6. POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
None—this is merely the codification of the temporary policy with a minor clarification. 
 
 
7. ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
None. 
 
 
8. COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 

 Consistent With Current Board Policy:   Title #_   Chapter #_   Section #__ 
 Amends Current Board Policy:     Title #__4_   Chapter #_3_  Section #__17_ 
 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section #_______ 
 Other:_Makes permanent temporary policy in Procedures and Guidelines Manual, Ch. 13. Sec. 

1__________________ 
 Fiscal Impact:        Yes_____      No__X   

          Explain:____________________________________________________________ 
 
 

(BOARD OF REGENTS' CONSENT AGENDA  08/16-17/07)  Ref. C-5, Page 1 of 3



Revised:  March 2007 

 
 

POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 3, SECTION 17 

Military Pay Differential Policy 
 

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 
 

 
 
 
Section 17.  Military Leave  
   
1.   Professional staffs who are members of Federal Reserve forces or the Nevada National Guard 
are entitled to serve under orders without loss of regular compensation for a period not to exceed 
fifteen working days in any one calendar year. Such military leave of absence shall be in addition to 
any vacation or sick leave to which such staff member might otherwise be entitled. Authorized 
military leave of absence without salary (except for the differential compensation provided in 
Section 17.5 below) shall be granted for periods in excess of fifteen working days.  
   
2.   In accordance with federal law, 38 U.S.C. Sec. 2021 et seq. professional staff members who 
serve under orders on training duty in the Armed Forces of the United States, including the federal 
reserve forces or the National Guard, shall be entitled to such rights and privileges regarding 
reinstatement to employment, seniority, status and pay, as is provided for in federal and Nevada 
statutory law.  
 
3.   In time of war or national emergency, leave without pay may be granted to a professional staff 
member who is called or volunteers to serve in federally sponsored scientific research and 
development projects, provided no such leave may be granted to any staff member who would not 
have been continued in employment in the NSHE at the termination of the period of employment 
current at the time of the staff member's entry into such defense work and further provided that no 
such leaves are ordinarily granted to persons performing such work under a government contract 
with the NSHE. Such leave terminates ninety days following the end of the war or national 
emergency, or the date of the professional staff member's termination of such work, whichever is 
earlier. Upon application for reinstatement to employment within such ninety-day period, the 
professional staff member shall be restored to the staff member's previous employment position or 
to a position of like seniority, status or pay, unless circumstances in the employing institution have 
so changed as to make such reemployment impossible or unreasonable.  
   
4.   Professional staff members applying for military leave must present a copy of their military 
orders or other substantial evidence pertaining to their active or training duty requirements or 
employment in defense work. Certified copies of discharge papers or other evidence pertaining to 
discharge or termination must be submitted to the appropriate Business Center Personnel Office for 
reinstatement.  
 
5.  Professional staff who officially receive orders to serve as members of federal reserve forces or 
the Nevada National Guard will be compensated for the difference in their NSHE pay and their 
military pay through the end of their employment contract.  The differential compensation will 
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commence immediately following the 15 working days of regular compensation provided for in 
Title 4, Chapter 3, Section 17, Subsection 1. 
 
The institution at which the professional staff member is employed will continue making 
retirement contributions for eligible employees in accordance with the RPA plan document.  At 
the request of the employee, other employment benefits – including but not limited to health 
insurance – will be continued through the contract year at the same cost that the employee is 
currently paying. 
(B/R 1/91)  
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