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BRIEFING PAPER 
RESIDENT TUITION FOR MEMBERS OF THE ARMED FORCES 

 
 BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
A number of other states, including New Mexico, Kansas, and Maryland, have passed “continuity” 
legislation that allows the dependents of a member of the Armed Forces of the United States to continue 
to be eligible for resident tuition if the service member is subsequently reassigned to another state but 
remains an active duty member of the military and the dependent was enrolled in NSHE prior to the 
reassignment.  The Board’s policy currently provides that non-resident tuition shall not be charged to a 
member of the Armed Forces of the United States, on active duty, stationed in Nevada, nor his spouse, 
child, or legal guardian – it does not address the aforementioned situation. 
 
 
SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 
Amend Title 4, Chapter 15, Section 3 to provide that if a member of the United States Armed Forces 
(stationed in Nevada) ceases to be stationed in Nevada, reside in Nevada, or be domiciled in Nevada, the 
spouse, child or legal guardian of the member shall not be charged tuition if the spouse, child or legal 
guardian of the member remains continuously enrolled at an NSHE institution and was enrolled prior to 
the reassignment. (See attached Policy Proposal.) 
 
 
IMPETUS (WHY NOW?): 
It was recently brought to the attention of the System Office that the Board’s current policy does not 
provide continuity for spouses, children, and legal guardians of active duty members of the Armed 
Forces of the United States who have been re-stationed from Nevada to another state, but who remain 
continuously enrolled in at an NSHE institution. 
 
 
BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 

 Adopting the proposed policy will continue the Board’s previously established strong support of 
members of the United States Armed Forces 

 A number of states, including New Mexico, Kansas, and Maryland have similar continuity policies 
 
 
POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
Non-resident tuition that could otherwise be charged to such students will not be collected in support of 
the institution. 
 
 
 ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
Do not adopt the policy as proposed 
 
 
COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 

 Consistent With Current Board Policy:   Title #_____   Chapter #_____   Section #_______ 
X    Amends Current Board Policy:     Title 4, Chapter 15, Section 3 

 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section #_______ 
 Other:________________________________________________________________________ 
 Fiscal Impact:        Yes_____      No_____ 

          Explain:____________________________________________________________ 
 
 



 
 

POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 15, SECTION 3 

Tuition for Members of the U.S. Armed Forces 
 

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 
boldface italics as amended during the Board meeting (8/07) 

 

 
 
Section 3.  Tuition  
 
1. Tuition shall not be charged to current enrollees or graduates of a Nevada high school.  

 
2. Tuition shall be charged to nonresident students, except that at the community colleges no tuition 

shall be charged for registration in community service courses that are not state funded.  
 

3. Tuition shall not be charged to a professional employee, classified employee, postdoctoral fellow, 
resident physician, or resident dentist of the Nevada System of Higher Education currently 
employed at least half time, or the spouse or dependent child of such an employee.  
 

4. Tuition shall not be charged to a graduate student enrolled in the Nevada System of Higher 
Education and employed by the System in support of its instructional or research programs, only 
during the period of time of such employment.  
 

5. Tuition shall not be charged to a member of the Armed Forces of the United States, on active duty, 
stationed in Nevada as a result of a permanent change of duty station pursuant to military orders, or 
a person whose spouse, [family] parent or legal guardian is a member of the Armed Forces of the 
United States stationed in Nevada as a result of a permanent change of duty station pursuant to 
military orders, including a Marine currently stationed at the Marine Corps Mountain Warfare 
Training Center at Pickle Meadows, California.  If the member ceases to be stationed in Nevada, 
reside in Nevada, stationed in Pickle Meadows, California, or be domiciled in Nevada, the 
spouse, child or legal guardian of the member shall not be charged tuition if the spouse, child or 
legal guardian of the member was enrolled prior to the reassignment and remains continuously 
enrolled at an NSHE institution. 

 
7[6]. Tuition shall not be charged to a student enrolled in the University Studies Abroad Consortium 

or in the National Student Exchange Program, only during the period of time of such enrollment. 
Time spent in Nevada while a student is in the National Student Exchange Program shall not be 
counted towards satisfying the residence requirement of Section 4, Paragraph 2 below, nor shall 
enrollment through the Consortium or the Exchange Program be included in the "date of 
matriculation" for evaluation of Nevada residency.  
 

8[7]. Tuition shall not be charged to members of federally recognized Native American tribes, who 
do not otherwise qualify as Nevada residents, and who currently reside on tribal lands located 
wholly or partially within the boundaries of the State of Nevada.  
(B/R 8/04)  


