
BOARD OF REGENTS 
BRIEFING PAPER 

USE OF THE TECHNOLOGY FEE 
 

BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
 
In December of 1999, the Board of Regents approved the collection of a $4.00 per credit hour Technology Fee.  The fee 
was intended to be retained by the institutions, and expended on technology necessary for the betterment of students.   
The fee was subsequently implemented in the Spring of 2000.  In the period of time in which the fee has been in effect, 
the Board’s intent for expending the funds was never formalized.   As a result, NSHE’s Internal Auditors do not have a 
mechanism for measuring the extent to which the institutions conformed with the Board’s intent in expending the 
retained Technology Fee collected from the students.     
 
The procedure formalizes the intended use of the $4.00 per credit Technology Fee collected from students at 
registration and retained by the NSHE institutions.      
 
 
SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 
 
Request approval of the attached policy to formalize the intended use of the Technology Fee in Title 4, Chapter 10 of 
the Board Handbook.   
 
 
IMPETUS (WHY NOW?): 
 
Provide NSHE’s Intenal Audit with sufficient documentation to measure conformance with the Board’s intent with 
respect to institutional expenditures associated with the retained Technology Fee.   
 
 
BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 
 
The policy was developed by the Business Officers Council and has been discussed and approved by System Legal 
Counsel, the Council of Presidents, and the Chancellor’s Cabinet.   
 
Questions concerning the justification of expenditures from this source will be directed to the institutional Chief 
Financial Officer and the institutional Chief Technical/Information Officer for the final documented resolution.  Each 
institution will annually report the use of the funds to its student government organization and the Chancellor’s Office.   
 
 
POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
 
None have been brought forward. 
 
 
ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
 
None 
 
 
COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 

 Consistent With Current Board Policy:   Title #_____   Chapter #_____   Section #_______ 
X     Amends Current Board Policy:     Title 4, Chapter 10, new Section 12 

 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section #_______ 
 Other:________________________________________________________________________ 
 Fiscal Impact:        Yes_____      No_X____ 

          Explain:____________________________________________________________ 
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POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 10, new SECTION 12 

Use of the Technology Fee 
 

Additions in boldface italics; deletions stricken 
 
 
 

INSERT THE FOLLOWING NEW SECTION 12 AT TITLE 4, CHAPTER 10 AS FOLLOWS: 
 
 
Section 12. Use of the Technology Fee 
 
Funds generated by the Technology Fee established in Title 4, Chapter 17, must be used directly 
for the betterment of the students’ educational experience.  Funds may be used for any 
technology-related expenditure, including, but not limited to equipment, associated software and 
licensing, Internet and Web-related support, user services/help desk support, lab support, lab 
coordinators and assistants, electronic library media, enhanced instructional technology for 
classrooms and labs, and distance education/interactive video equipment and facilitators.  Each 
institution shall report annually the use of technology fee-generated funds to its student 
government organization and the Chancellor’s Office. 
 
 
RENUMBER EXISTING SECTIONS 12 THROUGH 25 AS SECTIONS 13 THROUGH 26. 
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