BOARD OF REGENTS

BRIEFING PAPER
Handbook Revision, In-State Tuition for Certain Veterans

BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE:

Nevada Revised Statutes 396.540 provides that the Board of Regents may fix the tuition charges for students at
NSHE campuses, but must not charge tuition to certain students, including for example, students who are
residents of Nevada. Existing Board policy under Title 4, Chapter 15, Section 3 (Tuition) and Section 4
(Resident Students) of the Handbook recognize the provisions contained in NRS 396.540.

The 2013 Legislature passed Assembly Bill 260 (First Reprint), which adds “veterans were honorably
discharged within the 2 years immediately preceding the date of matriculation of the veteran at a university,
state college or community college within the System” to the list of students for whom the Board must not
charge tuition. The provisions of A.B. 260 are effective on July 1, 2013.

SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED:

Amend Title 4, Chapter 15, Section 3 of the Handbook to specify that tuition shall not be charged to a veteran
of the Armed Forces of the United States who was honorably discharged within the 2 years immediately
preceding the date of matriculation of the veteran at any NSHE institution. This new section applies to any
veteran regardless of where the veteran was stationed when honorably discharge.

Subsection 8 of Section 3 remains, which provides that tuition shall not be charged to a veteran who on the date
of discharge was on active duty stationed in Nevada, including a marine stationed at the Marine Corps
Mountain Warfare Training Center at Pickle Meadows, California, and there is no time limit that applies to
subsection 8.

IMPETUS (WHY NOW?):

This proposal is brought forward to revise Board policy regarding in-state tuition in response to A.B. 260,
which was passed by the 2013 Legislature and is effective on July 1, 2013.

BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION:

e This policy revision is required for Board policy to remain consistent with State law.
o Adoption of the revised policy will facilitate application of the new State law at the campus level.

POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION:

None have been presented at this time.

ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED:

Retain existing language that does not recognize the exemption from tuition for certain veterans that was
authorized by the 2013 Legislature under A.B. 260.

COMPLIANCE WITH BOARD POLICY:

U Consistent With Current Board Policy: Title#  Chapter# Section #
M  Amends Current Board Policy: Title# 4 Chapter #_15 Section# 3
U Amends Current Procedures & Guidelines Manual: Chapter # _ Section #

U Other:

O Fiscal Impact:  Yes_ X No

Explain: NSHE does not currently track or report non-resident veterans attending NSHE institutions - it is not a field
in the existing student data warehouse. Therefore, the total fiscal impact cannot be determined at this time. In addition, the
changes included in A.B. 260 will require minor reprogramming of the student information system which would be
completed with the existing resources.
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POLICY PROPOSAL
TITLE 4, CHAPTER 15, SECTION 3
In-State Tuition for Veterans

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed]

Section 3. Tuition

1.

2.

Tuition shall not be charged to current enrollees or graduates of a Nevada high school.

Tuition shall not be charged to returning students who had established an exemption from tuition
charges at any NSHE institution in their prior enrollment period.

Tuition shall be charged to nonresident students, except that at the community colleges no tuition
shall be charged for registration in community service courses that are not state funded.

Tuition shall not be charged to a professional employee, classified employee, postdoctoral fellow,
resident physician, or resident dentist of the NSHE currently employed at least half time, or the
spouse or dependent child of such an employee.

Tuition shall not be charged to a graduate student enrolled in the NSHE and employed by the System
in support of its instructional or research programs, only during the period of time of such
employment.

Tuition shall not be charged to graduate fellows.

Tuition shall not be charged to a member of the Armed Forces of the United States, on active duty,
stationed in Nevada as a result of a permanent change of duty station pursuant to military orders, or a
person whose spouse, parent or legal guardian is a member of the Armed Forces of the United States
stationed in Nevada as a result of a permanent change of duty station pursuant to military orders,
including a Marine currently stationed at the Marine Corps Mountain Warfare Training Center at
Pickle Meadows, California. If the member ceases to be stationed in Nevada, reside in Nevada, be
stationed in Pickle Meadows, California, or be domiciled in Nevada, the spouse, child or legal
guardian of the member shall not be charged tuition if the spouse, child or legal guardian of the
member was enrolled prior to the reassignment and remains continuously enrolled at an NSHE
institution.

Tuition shall not be charged to a veteran of the Armed Forces of the United States who was honorably
discharged and who on the date of discharge was on active duty stationed in Nevada, including a
marine stationed at the Marine Corps Mountain Warfare Training Center at Pickle Meadows,
California, pursuant to military orders.

Except as otherwise provided in subsection 8 of this section, tuition shall not be charged to a
veteran of the Armed Forces of the United States who was honorably discharged within the 2 years
immediately preceding the date of matriculation of the veteran at any NSHE institution.

[9]10. Tuition shall not be charged to a student enrolled in the University Studies Abroad Consortium or

in the National Student Exchange Program, only during the period of time of such enrollment.
Time spent in Nevada while a student is in the National Student Exchange Program shall not be
counted towards satisfying the residence requirement of Section 4, Paragraph 2 below, nor shall
enrollment through the Consortium or the Exchange Program be included in the "date of
matriculation™ for evaluation of Nevada residency.
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[10]11. Tuition shall not be charged to members of federally recognized Native American tribes, who do
not otherwise qualify as Nevada residents, and who currently reside on tribal lands located wholly
or partially within the boundaries of the State of Nevada.
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