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BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE: 
Board policy (Title 4, Chapter 14, Section 15) currently provides that each institution shall determine 
the acceptability of general elective transfer credits, and departmental, college, or other requirements or 
equivalents shall be forwarded to the appropriate department or college for course evaluation.  If 
general elective credit is granted by one institution, then all institutions shall accept the credit.  
Appropriate consultation with the faculty is encouraged throughout the evaluation process. 
 
A situation was recently brought to the attention of System staff, where an NSHE institution granted 
general elective credit from another institution (previously attended by the student) that was pending 
accreditation.  When the student subsequently transferred to another NSHE institution, it was 
discovered that the institution from where the credits where originally transferred had failed to receive 
accreditation status.  However, under Board policy because the credits were accepted at one NSHE 
institution, all institutions must accept the credit. 
 
Given this situation, staff recommends clarifying the policy to provide that if general elective credit 
from a non-NSHE institution is granted by one NSHE institution, then all NSHE institutions shall 
accept the credit unless the facts on which the original decision was based have changed. 
 
Also added to this section of the Handbook is clarifying language about some courses within the AAS 
degree and their applicability to baccalaureate degrees.  This language does not change current policy. 
 
 
SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED: 
Amend Title 4, Chapter 14, Section 15 to 1) provide that if general elective credit from a non-NSHE 
institution is granted by one NSHE institution, then all NSHE institutions shall accept the credit unless 
the facts on which the original decision was based have changed and 2) clarify that some courses 
within AAS degrees may meet requirements only for BAS degrees.  (See attached Policy Proposal.) 
 
 
IMPETUS (WHY NOW?): 
The need to clarify the policy was brought to the attention of the System Office recently as a result of 
an actual case concerning the transfer of credits from a non-NSHE institution that was ultimately not 
accredited as anticipated. 
 
 
BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION: 

 The proposed policy revision clarifies the current Board policy to address the situation where a 
course is accepted for transfer at one NSHE institution and the NSHE institution to which the 
student transfers learns that the facts on which the original decision was based later change. 

 The new policy will ensure that upon appropriate due diligence, the institutions are empowered to 
make sound decisions on the transfer of courses. 
 

 
POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION: 
None have been brought forward. 
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ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED: 
Leave the policy as currently written. 
 
 
COMPLIANCE WITH BOARD POLICY: 
 Consistent With Current Board Policy:   Title #_____   Chapter #_____   Section #_______ 
X     Amends Current Board Policy:     Title 4, Chapter 14, Section 15 
 Amends Current Procedures & Guidelines Manual:   Chapter #_____  Section #_______ 
 Other:________________________________________________________________________ 
X    Fiscal Impact:        Yes_____      No___X__ 
          Explain:____________________________________________________________ 

(STUDENT AND ACADEMIC AFFAIRS COMMITTEE  02/05/09)  Ref. SAA-4, Page 2 of 3



 
 

POLICY PROPOSAL 
TITLE 4, CHAPTER 14, SECTION 15 

Transfer Courses 
 

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed] 
 

 
Section 15. Transfer Courses  
 
1. A transfer course is one that is acceptable by a receiving NSHE institution to apply toward an 

approved degree program at that institution.  
 
2. All baccalaureate level courses are transferable.  In general, a baccalaureate level course is one that 

is commonly offered by a regionally accredited four-year educational institution as being 
applicable toward a bachelor’s degree.  Some courses within an AAS degree may be applicable 
only toward a BAS degree if that degree is offered by the receiving institution. 

 
3. In order to be sure that all students who start at the community college have the opportunity to 

complete the baccalaureate degree in the same number of credits as those who start at a university 
or college, if lower division courses required in the major are not offered by the community 
college, the university or college shall either offer the courses at the community college or offer a 
reverse transfer agreement with the community college.  If on a case-by-case basis, specific 
baccalaureate degrees appear unable to be articulated by either method, the NSHE Department of 
Academic and Student Affairs office shall resolve the impasse.  

 
4. Each institution shall determine the acceptability of general elective transfer [credits] courses, and 

departmental, college, or other requirements or equivalents shall be forwarded to the appropriate 
department or college for course evaluation.  If general elective credit from a non-NSHE 
institution is granted by one NSHE institution, then all NSHE institutions shall accept the credit 
unless the facts on which the original decision was based have changed.  Appropriate 
consultation with the faculty is encouraged throughout the evaluation process.  

 
5. A receiving institution shall not require a transfer student to take examinations to validate credit in 

those courses that are approved as transferable.  
 
6. Application of credits toward major or college requirements is the responsibility of the college and 

department in which the student is seeking a degree. Validation of course content may be required 
when lower-division courses are used to satisfy upper-division curricular requirements. 

 
7. Pursuant to Nevada Revised Statutes 396.568, an NSHE institution shall not require a student to 

repeat a course on transfer to a university or state college if an equivalent course was taken and 
successfully completed at any other NSHE institution, except for programs that have defined a time 
limit for completion.  

 
8. Each NSHE institution will create a brochure and Web site that outlines the transfer process and 

the protections given to baccalaureate degree-seeking students who enter the NSHE at a 
community college. Designed for students, parents, faculty, and legislators, these resources must 
include an explanation of the transfer process and a transfer student’s “Bill of Rights.” Telephone 
numbers regarding where a student can find assistance must be provided by each campus. 
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